בחודשים האחרונים מסתמן שינוי מגמתי בבתי משפט למשפחה אודות פסיקת דמי מזונות בעבור ילדים בהתאם למשמורת הנקבעת.
אם בעבר היה ברור לכל ובהתאם לדין העברי (התאמה חלקית יש לציין), כי האב נושא באחריות מלאה לתשלום דמי המזונות בעבור ילדיו, , הרי שכיום המגמה הולכת ומתפתחת לשוויוניות מבורכת ובהתאם לכך נבחנים דמי המזונות בעבור הילדים.
ניתן לראות כי מספר פסיקות בעת האחרונה יצרו תקדים המאפשר פטור מתשלום דמי המזונות בעבור הורה בעל משמורת משותפת הנושא בנטל גידול ילדיו באופן זהה להורה השני.
דוגמה לכך ניתן לראות בתקדים, אחד מיני כמה שיצאו לאחרונה, של כב' השופט יעקב כהן בפס"ד תמ"ש 16785-09-12 ס.ר. (קטין) נ' ד.ר.
בפסק הדין הדגיש כב' השופט כי השאיפה היא לחלוקה שוויונית בנטל המזונות ואחריות מגדרית שווה בין השניים בתשלומי דמי המזונות ובהתאם להכנסותיהם.
בנוסף, בפסק דינו של כב' השופט, יהורם שקד, בתמ"ש 49165-10-10 ת.ס. (קטינה) ואח' נ' ע.ס. נטען כי זכות הילדים למזונות הינה זכות עצמאית וכי יש לקזז את דמי המזונות על פי משך הזמן בו הילדים שוהים עם ההורה.
גם בפסה"ד תמ"ש 21412-09-11, וכן בפס"ד תמ"ש 4881-10-12, פלוני נ' אלמונית נטען כי בהתחשב בעובדה שהכנסותיהם של ההורים זהה ראוי כי כל אחד מההורים יישא בנטל המזונות שבעבור הילדים המצויים בחזקתו.
עד היום קיים אי שוויון בחוק המטיל על הורה אחד חובת תשלום מזונות ואת ההורה השני פוטר לחלוטין.
כבוד השופט, יעקב כהן, ציין את הצורך הממשי בתיקון החוק באופן הבא:
" מאמציהן של הערכאות השיפוטיות להגיע לתוצאות שתהיינה צודקות, שוויוניות והוגנות חרף נוסח החוק מלמדים כי קיים צורך קונסטיטוציוני של ממש בהתאמת החוק לערכים של שוויון וצדק חברתי, בין ע"י התערבות המחוקק, ובין מכח פסיקה של כב' ביהמ"ש העליון, על מנת שהפסיקה בתחום זה תהיה אכן: "מן הדין ומן הצדק".(וראה הצעת חוק פרטית, פ/3351, לתיקון דיני משפחה (מזונות) (תיקון-ביטול סעיף 3) התשס"ה - 2005, אשר הונחה על שולחן הכנסת ב-21/3/05)."
במידה ומועברת משמורת להורה האחד אשר עליו הוטלה חובת תשלום המזונות הרי שראוי כי תתקיים אפשרות בה גם ההורה השני יישא בחובת תשלום זהה במידה והמשמורת תועבר ממנו להורה הראשון ולא יהא אף צד פטור מחובותיו כלפי ילדיו.
כמו כן, בפסיקה החדשה ניתן לראות כי ניתן משקל רב בהכנסותיהם של שני ההורים בעת קביעת צמצום דמי המזונות או פטור מהם כליל.
חשוב לציין כי בפסקי הדין בהם נקבע כי יתקיים פטור מדמי המזונות נמצא כי שני ההורים המשמורנים לרוב מרוויחים משכורת זהה ולעיתים אחד מהם מרוויח הכנסה גבוהה אף יותר פי כמה וכמה מאותו הורה המשלם מזונות.
בעייתיות אשר עלולה לנבוע ממגמה זו הינה האפשרות כי הורים מסוימים אשר פטור או צמצום דמי המזונות נתון רק הוא למול עיניהם ינצלו באופן אבסורדי את המגמה המבורכת וישתמשו בה ככלי ניגוח נוסף בהליכי הגירושין כדוגמת קביעת חלוקת זמני שהייה שווים עם ילדיהם בכדי להימנע מחובת תשלום המזונות כשלמעשה טובת הילדים אינה מצויה בראש מעייניהם.
בהתאם לזאת, ראוי כי יתקיים פיקוח מקצועי אשר יוודא כי אכן מדובר ברצון כנה לחלוקה שוויונית ואף בחינת סנקציה כספית במידה ואחד ההורים מפר את הסדרי הראייה אשר נקבעו.
עו"ד שני ליבמן